torsdag den 27. januar 2011

Zzzzzzzzzzzzzz

Hvor er det mysti fystisk indrettet. Det der hoved, der sidder på ens krop.

Mit hoved er sådan indrettet, at det slet ikke kan have børn der hamrer rundt om aftenen og ikke kommer i seng. Vel at mærke på det tidspunkt, som mit hoved nu har udtænkt som værende sengetid.

Vi falder bestemt ud fra fletallet omkring sengetider. Den lille nærmest råber på hendes trygge verden, når klokken er 17.30. Vi strækker den til kl. 18. Og så er der fuldstændig og aldeles udsolgt fra den lille. Mange engang har jeg hørt, at det er da aaaalt for tidligt. Hvorfor vi ikke strækker hende, eller giver hende en lille lur på en halv time og så lader hende være oppe til kl. ca. 20! Jammen øh - det gavner ingen af os. Hun er ruk, suk, sluk når kl. er 18. Der er ikke mere tilbage i hende, der er værd at samle på. Eller holde hende vågen for.

Derfor tilter min hjerne nærmest, så små børn er oppe længe. Som i min optik er meget senere end 19.30.

Men nu er det jo heller ikke alle børn, der som mine skal hives ud af sengen kl. 06. Jeg vil gerne give dem en nogenlunde chance for, at være tilnærmelsesvis udhvilede, og så kommer de altså i seng derefter. De kører hver især bedst på hhv. 12 (hvoraf 12 timers damen også sover 2-3 timer i løbet af dagen) og 11 timers søvn.

Søvn bliver nemt et issue. Ikke kun hos mig, men hos alle.

Jeg skal bare aldrig bo i syd Europa, med mit hjerne tilter gen her. Hvor små mennesker sidder og gnider øjne og græder i deres klapvogne kl. 22. Hvor dem på Frederiks alder, snildt holder den gående til midnat. Læg dem dog hjem i deres senge og lad de små kroppe få noget hvile. Så skal jeg nemlig ikke gå og få mini stress over dét.

Vær nu ærlig: er jeg fuldstændig gak gak i hovedet? Er det bare mig, der ikke kan se at kl. 18 altså er spisetid og ikke sengetid. At aftensmaden kl. 16.30 bør udskiftes med en mini snack, og så tage en mega lang ulvetime fordi, sådan gør alle andre? At det er børne plageri, at putte ungerne tidlig i seng.

7 kommentarer:

Susanne sagde ...

Drejer det sig i bund og grund ikke bare om, at finde den model der virker bedst på egen matrikel. At naboen har en anden mening, er der så ikke noget at gøre ved.

Her i huset har vi prøvet begge dele. De 2 store har sovet senest 19 hele børnehavealderen igennem. Jonas havde bare ikke det samme søvnbehov og var tit oppe til næsten 21, da han gik i børnehave. Det tog lang tid, får vi kunne acceptere, at han var sådan, for vi vidste jo nok fra de store, hvordan sådan noget skal være.

Man lærer hele tiden. Jeg synes at du gør det godt, og kender flere, der kunne misunde dig den voksentid, som dine børn giver jer.

Grønlandsposten sagde ...

Hvis børnene er trætte, skal de i seng, længere er den ikke. Mine børn kommer i seng mellem 19 og 19.30 og sover til kl. 6.30, hvor jeg er nødt til at vække dem. I weekenden kan de sagtens sove en time til halvanden længere om morgenen (og det nyder jeg selvfølgelig!)

Pigernes sengetid kan i min hverdag ikke blive tidligere end kl. 19, og det må vi så indrette os efter. Vi er som regel først hjemme kl. 17.00, og der skal altså lige være tid til at lave aftensmad, spise og få nattøj på, før det kan blive sengetid. Og jeg vil jo sådan set også gerne have bare en lille smule tid til leg og hygge. Det er der i forvejen alt for lidt af.

Arduinna sagde ...

Klapper lystigt i mine små hænder...
Jubiiii en voksen der er sit ansvar bevist.....

Dermed ikke sagt at dem der har deres børn oppe længere ikke er det, men man høre bare SÅ sjældent om folk der lægger deres børn tidligt i seng, fordi at det er det mest menneskelige for netop deres børn...

Jeg har haft diskutionen SÅ mange gange med andre forældre.... For jeg har nemlig en pige, der skulle i seng kl. 19, da hun gik i 3. klasse, ellers havde vi det ene trætte-hysteriske anfald efter det andet....

Så nyd du bare at du personligt tager et ansvar der ikke er lige populært hos andre, men som er det bedste for dine børn :)

Anonym sagde ...

Nu er det jo ikke fordi at børn i udlandet lider når de er oppe senere end hvad flertallet er i DK. Deres dag er jo bare struktureret anderledes end vores, og ofte skal de først i børnehave/vuggestue kl.9. I spanien lader man ofte børn sove når de er trætte, og så er det mindre vigtigt hvornår på dagen det er eller om det bliver i en klapvogn på en fortovscafé.
Jeg synes faktisk at vi i DK bliver lidt for meget regelryttere med børn og sovning. Og ja, jeg synes at kl.18 er super tidligt at putte sit barn, men hvis det er det din datter har bedst af, så er det selvfølgelig det I gør. Bare husk ikke at pege fingre af andre der gør det anderledes end jer, for forhåbentlig gør de det også fordi det tjener deres børns behov bedst :o)

Maomis sagde ...

Herhjemme er sent i seng lig med umulige børn der sover dårligt og derfor også er umulige dagen efter.

Hvis det stod til Carl lå han i sin seng kl 19, måske endda før. Ingrid ville nok have det bedre med en sengetid der hed kl 20 eller senere. Vi har overvejet to sengetider, men det er altså lidt bøvlet synes jeg og så har jeg det ikke nemt med forskelsbehandling lige i den situation. Så vi har indgået et kompromis der hedder 19.30. Så der er der ro og forældretid. Carl sover nærmest inden han rammer puden og Ingrid snakker og vælter ofte rundt i mindst en halv time inden hun overgiver sig.

Om morgenen er Carl oppe 5.30 og det er faktisk uafhængigt af hvornår han bliver puttet. Desuden giver han sig selv 110% om dagen, så der er vel ikke noget at sige til at han er træt om aftenen. Ingrid sover gerne til kl 7 og nogen gange bliver vi nødt til at vække hende. Begge børn sover mellem 2 og 3 timer middagslur.

Min konklusion er at børn vist bare er forskellige og det samme er forældrene. Det vigtigste er vel at gøre det på en måde som passer alle parter bedst muligt.

Anonym sagde ...

Min opfattelse er, at ALLE holder siesta i Sydeuropa, fordi det simpelthen ikke er muligt at holde sig i gang i middagsheden. Og så er det vel klart, at det bliver sent om aftenen i stedet for? I mange lande kan man i øvrigt slet ikke sammenligne en dansk rytme med en udenlandsk, fordi der stadig er en overvægt af hjemmegående kvinder.

Personligt sætter jeg også pris på at have voksentid om aftenen og fast rytme til børnene, men det er kun muligt, fordi vores to har et stort søvnbehov. Det kender jeg flere små børn, der ikke har, og så kan man jo ikke bare lægge dem i seng.

Hilsen Line

Amaya sagde ...

Hvor er du mon blevet af? Går og bliver helt bekymret for din stilhed...Håber alt er godt hos dig og din lille familie og at intet nyt skal betragtes som godt nyt :)